Φωτοβολταϊκά Συστήματα – Net Metering

ΦωτοβολταϊκάΤο Net Metering είναι μέθοδος συμψηφισμού ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ. Το Net Metering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των ιδιοκαταναλώσεών του, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής παράγει ο ίδιος το ρεύμα που έχει ανάγκη η ιδιοκτησία του (κατοικία, επαγγελματικός χώρος, βιοτεχνία, βιομηχανία, ξενοδοχείο κλπ), εξαλείφοντας το κόστος του και παραμένοντας ανεπηρρέαστος από την αυξητική τάση της τιμής της kWh, ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης – κλιματισμού αν συνδυάσει κατάλληλα το φωτοβολταϊκό σύστημα με μία αντλία θερμότητας.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στις 8 Μαΐου 2015 ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για Net Metering στον ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) για καταναλωτές χαμηλής τάσης. Τα όρια ισχύος που περιλαμβάνει είναι τα εξής:

Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένα νησιά):

  • Μέχρι 20kWp ή μέχρι 50% της συμφωνημένης (σε kVA) ισχύος κατανάλωσης (με μέγιστο όριο τα 100kWp).
  • Σε εγκαταστάσεις μονοφασικής κατανάλωσης: μέχρι 5kWp.
  • ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, κοινωφελούς ή άλλου δημοσίου συμφέροντος σκοπού: μέχρι 100% της συμφωνημένης (σε kVA) ισχύος κατανάλωσης (με μέγιστο όριο τα 100kWp).
  • Ειδικά σε Πελοπόννησο, νότια Εύβοια, Άνδρο, Τήνο: μέγιστη ισχύς εγκατάστασης τα 20kWp.

Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά:

  • Μέχρι 10kWp ή μέχρι 50% της συμφωνημένης (σε kVA) ισχύος κατανάλωσης (με μέγιστο όριο τα 20kWp).
  • Ειδικά στην Κρήτη: μέχρι 20kWp ή μέχρι 50% της συμφωνημένης (σε kVA) ισχύος κατανάλωσης (με μέγιστο όριο τα 50kWp).
  • ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, κοινωφελούς ή άλλου δημοσίου συμφέροντος σκοπού: μέχρι 100% της συμφωνημένης (σε kVA) ισχύος κατανάλωσης (με μέγιστο όριο τα 50kWp στην Κρήτη και τα 20kWp στα λοιπά νησιά).

Επιλέξτε inventus

Βέλτιστος σχεδιασμός συστήματος
Οικονομική αξιολόγηση έργου
Συνεχής έλεγχος απόδοσης

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός

Ως χρεωστέα ενέργεια (για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου) υπολογίζεται η διαφορά των ποσοτήτων που καταγράφονται από τον μετρητή της ΔΕΗ, δηλαδή η διαφορά Α (Απορροφώμενη) – Ε (Εγχεόμενη), εφόσον η διαφορά αυτή είναι θετική. Εάν η διαφορά ισούται με μηδέν δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ εάν η διαφορά είναι αρνητική επίσης δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ η διαφορά αυτή πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό ως πρόσθετη εξερχόμενη (εγχεόμενη) ενέργεια.

Κατά την ετήσια εκκαθάριση τυχόν πλεόνασμα ενέργειας συμψηφίζεται με την χρεωστέα ενέργεια προηγούμενων περιόδων, για την οποία γίνεται αντιλογισμός. Τυχόν παραμένον μετά τον ετήσιο αντιλογισμό πλεόνασμα δεν πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό.

Παράδειγμα τετραμηνιαίας εκκαθάρισης
paradeigma-ekkatharisis

Η τελική διαφορά των 100 kWh από τον ετήσιο συμψηφισμό (αφού η συνολική ετήσια παραγωγή του ΦΒ ήταν 5100 kWh και η συνολική πραγματική κατανάλωση 5000 kWh) δεν μεταφέρεται περαιτέρω και δεν αποζημιώνεται (χάνεται για τον αυτοπαραγωγό).

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται ως εξής:

  • H χρέωση για το Δίκτυο Μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την χρέωση.
  • Tο ΕΤΜΕΑΡ λογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την αντίστοιχη χρέωση.
  • Η χρέωση για ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+ΠΕ), επί την αντίστοιχη χρέωση.

Ταυτοχρονισμός
Όπως αναφέραμε, στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (πλην των ΥΚΩ που πληρώνονται για την πραγματική κατανάλωση) η χρέωση γίνεται στην ενέργεια που απορροφούμε από το δίκτυο (και όχι στη συνολική διαφορά: παραγωγή μείον κατανάλωση). Αυτό σημαίνει ότι εάν η ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί δεν καταναλωθεί επιτόπου, αλλά διοχετευτεί στο δίκτυο της ΔΕΗ για να απορροφηθεί κάποια άλλη στιγμή θα πληρώσουμε στη ΔΕΗ στο κομμάτι των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, για την ενέργεια που απορροφήσαμε άσχετα αν την έχουμε ήδη παράγει εμείς.

Προφανώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται κατευθείαν από την παραγωγή (χωρίς τη χρήση του δικτύου), δηλαδή ο ταυτοχρονισμός, τόσο μικρότερο είναι το ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Διαδικασία για Net Metering

  • 1

    Αυτοψία στον χώρο σας

    Έμπειροι μηχανικοί της inventus αναλαμβάνουν εντελώς δωρεάν την επίσκεψη και τον έλεγχο του χώρου εγκατάστασης του έργου (έλεγχος τόσο τεχνικός όσο και πολεοδομικός, προς αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων).

    Στη συνέχεια προχωρούν σε μια τεχνοοικονομική μελέτη λαμβάνοντας υπόψιν το προφίλ των ετήσιων ενεργειακών σας καταναλώσεων (μελετώντας τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ) και το ηλιακό δυναμικό του χώρου εγκατάστασης με τις ιδιομορφίες του (κλίση, προσανατολισμός, σκιάσεις) και σας προτείνουν το βέλτιστο για τις ανάγκες σας σύστημα, παρουσιάζοντας σας προσφορά.

  • 2

    Υποβολή «Αίτησης Σύνδεσης» στον τοπικό ΔΕΔΔΗΕ

    Μετά την σύναψη συνεργασίας με την εταιρία μας, οι μηχανικοί μας ετοιμάζουν και καταθέτουν την αίτηση σύνδεσης στην αντίστοιχη τοπική μονάδα του ΔΕΔΔΗΕ. Με την αίτηση υποβάλλονται τα απαιτούμενα κατά το στάδιο αυτό έγγραφα και τα στοιχεία του εντύπου Αίτησης Σύνδεσης.

  • 3

    Πληρωμή όρων σύνδεσης & υπογραφή σύμβασης σύνδεσης

    Ο ΔΕΔΔΗΕ, αφού εξετάσει το αίτημα, προβαίνει εντός μηνός από την παραλαβή της αίτησης στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης (300€) που ισχύει για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. Η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης ολοκληρώνεται συνήθως εντός 15 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος.

  • 4

    Αίτηση συμψηφισμού & κατάρτιση σύμβασης

    Εντός 15 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης, υπογράφεται και η σύμβαση συμψηφισμού της οποίας η ισχύς είναι για 25 έτη.

  • 5

    Υλοποίηση έργου

    Το καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό της inventus, μετά την κατάρτιση της σύμβασης υλοποιεί την εγκατάσταση του έργου σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχετε συμφωνήσει, τηρώντας πάντα τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα εγκατάστασης και ασφάλειας.

  • 6

    Υποβολή αίτησης ενεργοποίησης & σύνδεση έργου

    Στην αίτηση επισυνάπτονται τα απαιτούμενα κατά το στάδιο αυτό έγγραφα και στοιχεία του εντύπου Αίτησης Σύνδεσης. Προϋποθέσεις είναι η ετοιμότητα της εγκατάστασης και η ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης. Ο ΔΕΔΔΗΕ ειδοποιεί τηλεφωνικά τον ενδιαφερόμενο για τον ορισμό της ημερομηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης.

  • 7

    Παρακολούθηση του έργου κάθε λεπτό

    Η inventus αναλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικού συστήματος monitoring για την άμεση παρακολούθηση της απόδοσης του έργου σας και την επαλήθευσή της με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Τονίζεται ότι το Net Metering είναι στα πρώτα του βήματα οπότε θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των λογαριασμών της ΔΕΗ για να βεβαιωθεί ότι δεν γίνεται κάποιο λάθος και ότι ο συμψηφισμός γίνεται όπως προβλέπεται. Και για αυτό το σκοπό πρέπει να εμπιστευθείτε απόλυτα την inventus.

Αφήστε σε εμάς όλη τη διαδικασία της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σας συστήματος

Προδημοσίευση Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η δράση αυτή έχει ως σκοπό την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων.

Στόχοι της δράσης:

Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους μίγμα ενεργειών, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Οι προτάσεις που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις (3) παρεμβάσεις:

I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Βασικός στόχος της παρέμβασης «Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» είναι η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της δικτύωσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βασικός στόχος της παρέμβασης «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς» είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών οργανισμών.

Τέλος, η παρέμβαση «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων» έχει ως στόχο την προώθηση της έρευνας σε επόμενο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, έχοντας ως βάση αποτελέσματα που έχουν παραχθεί σε προηγούμενα ερευνητικά έργα.

Συνολικός Προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη)

Η Δράση υλοποιείται μέσω ενιαίου Οδηγού Εφαρμογής και κοινής προκήρυξης για όλες τις κατηγορίες παρεμβάσεων, σε επάλληλους Κύκλους αξιολόγησης. Επιτρέπεται η μεταφορά μη δεσμευόμενων κονδυλίων από Κύκλο σε Κύκλο και μεταξύ των παρεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή διάθεση και απορρόφηση της συνολικής Δημόσιας Δαπάνης.

Ο προϋπολογισμός της παρούσας Δράσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 280.000.000 €
(Δημόσια Δαπάνη) και θα υλοποιηθεί μέσω τριών (3) κύκλων. Ο προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη) των παρεμβάσεων του Α’ κύκλου ανέρχεται σε 126.000.000€.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της Δράσης είναι επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί. Συγκριμένα, για κάθε μια από τις τρείς παρεμβάσεις:

1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Η παρέμβαση απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής ανεξαρτήτως της ημερομηνίας ίδρυσής τους. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜΜΕ) είτε Ομάδες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ανεξάρτητων μεταξύ τους.

2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
Η παρούσα παρέμβαση αφορά συμπράξεις επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μεγέθους και χρόνου λειτουργίας, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της παρέμβασης:

3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι μεμονωμένες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης.

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις ερευνητικών έργων αφορούν όλους τους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Η ενδεικτική κατανομή της Δημόσιας Δαπάνης ανά θεματικό τομέα έχει ως ακολούθως:

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ Δημόσια Δαπάνη (εκατομμύρια €)
Υλικά – Κατασκευές 28,0
Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες 22,4
Αγροδιατροφή & Βιομηχανία τροφίμων 44,8
Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη 33,6
Υγεία & Φάρμακα 50,4
Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα 5,6
Ενέργεια 23,8
Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών 51,8
Αναδυόμενες Τεχνολογίες 19,6
ΣΥΝΟΛΟ 280

Κάθε θεματικός τομέας εξειδικεύεται περαιτέρω σε θεματικούς υποτομείς σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σε Εθνικό επίπεδο (national RIS3).

Σημειώνεται ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμβατότητα της πρότασης με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου θεματικού υποτομέα στον οποίο υποβάλλεται η πρόταση.

Επιλέξιμες Δραστηριότητες

Για το σύνολο των παρεμβάσεων οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες θα πρέπει να εντάσσονται στις ακόλουθες επιλέξιμες δραστηριότητες που περιγράφονται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 651/2014):

Ανώτερος συνολικός προϋπολογισμός ανά παρέμβαση (€)
I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 200.000 εάν μία επιχείρηση
350.000 εάν δύο επιχειρήσεις
450.000 εάν τρείς επιχειρήσεις
500.000 εάν περισσότερες των τριών επιχειρήσεις
II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς 1.000.000
III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων 2.000.000

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τουςτριάντα έξι (36) μήνες. Προτάσεις με διάρκεια υλοποίησης μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη θα απορρίπτονται κατά τον προκαταρκτικό έλεγχο.

Η ένταση της ενίσχυσης ανά επιλέξιμη δραστηριότητα εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και από τον χαρακτηρισμό των ενοτήτων εργασίας ως προς την κατηγορία δραστηριότητας.

Οι προτάσεις υποβάλλονται στην ελληνική γλώσσα από τους δυνητικούς δικαιούχους και υποχρεωτικά μέσω του Πληροφορικού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου Εντύπου Υποβολής Πρότασης.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων είναι τα ακόλουθα:

Α. Επιστημονική και τεχνική αρτιότητα του προτεινόμενου έργου (Excellence)
Β. Εμπειρία και αξιοπιστία του(ων) δικαιούχου(ων) και ποιότητα και ικανότητα του τρόπου υλοποίησης του έργου (Implementation)
Γ. Αποτελέσματα και Επιπτώσεις του προτεινόμενου σχεδίου (Impact)